VÖL
Jag brukar använda mig av VÖL-tabell när jag har lektioner kring FAKTA-texter,
här hittar ni en från en läsande klass.
Vet
Önska veta
Lärt mig
Lektion 1 - Modellera tillsammans
Innan lektionen brukar jag skriva upp vad vi ska träna på under lektionen så det blir tydligt.
- Förklara vad fakta/faktatext är
- Använda tankekarta
- Läsa faktatext
- Skriva faktatext
Det första jag brukar göra är att göra en miniversion av det vi ska göra gemensamt.
Jag börjar med en tankekarta kring det vi ska skriva faktatext om. Ibland gör vi den på ett papper och ibland gör vi den via en app (mindomo t.ex.). Men när vi gör det gemensamt så tar vi upp det på storbild så alla ser vad vi skriver i tankekartan.
Vi börjar med Rubriken och den här gången var det faktatext om djur och jag valde myran till vår gemensamma text.
Sedan fyller vi i tankekartan med all fakta vi vet om myran i de olika kategorierna.
Återkommande är att vi pratar om vad Fakta är. Hur vet man att det är fakta? Det måste vara sant säger många elever. Hur vet man att det är sant? Så kommer man in på Källkritik.
När vi samlat all fakta vi redan vet om myran är det dags för allt vi önskar veta. Vi ställer frågor och dem kan vi fylla i VÖL-tabellen på Ö:et (önskar veta). Vi fyller även i stödord för V:et (vad vi vet om myror) i vår VÖL-tabell.
När det är klart är det dags att börja ta reda på fakta.
Ibland kan det vara bra hjälpa eleverna med avgränsning som att Fakta-texterna ska handla om djur. Det är bra att ha tagit fram förslag på webb-sidor som har bra fakta, samt böcker/papper som innehåller fakta om olika djur.
När det kom till myran hade jag en kortare faktatext som vi läste gemensamt. Vi letade nyckelord (från kategorierna i vår tankekarta) och vi letade efter svaren på de frågorna vi hade. När man arbetar med att läsa faktatext kan man stryka under nyckelord i texten om man använder papper. Vi behövde även titta på en webbsida för att få svar på några frågor. Tillslut hade vi allt vi behövde.
Vi fyllde i mer fakta i vår tankekarta. Man kan också välja att eleverna ska göra en ny eller att de bara fyller i V:et och Ö:et i VÖL-tabellen och göra tankekartan efter de läst faktatext.
Gemensamt skrev vi nu texten digitalt uppkopplad på projektorn så alla kunde se. Till hjälp hade vi ämnesorden vi skrivit i vår tankekarta. De blev som några slags underrubriker.
Lektionen avslutades med en exit ticket där eleverna fick skriva vad de visste om faktatext.
Lektion 2
- Läsa faktatext
- Ge respons
Utifrån vad eleverna svarat på sina exit tickets under förra lektionen kunde jag nu fokusera på det eleverna behövde träna lite mer på.
Nu var det dags att visa på olika slags texter, vilken kvalité man vill skriva med och hur man kommer dit genom respons på dem. Vi har sett Austins Butterfly, som ni hittar
här och utgår från den när vi tränar på att ge respons. Jag brukar använda mig av 4 olika slags egenskrivna texter som jag sätter i en trappa. Här är texter om Lodjur.
1. Det är inte så mycket innehåll i den texten och den är svår att förstå. Eleverna får ge respons och vi ändrar texten.
2. Vi får in lite ämnesspecifika ord och detaljer. Eleverna ger respons igen och vi ändrar texten mer.
3. Fler ämnesspecifika ord och fler detaljer. Eleverna ger respons igen och vi ändrar texten en sista gång.
4. Många ämnesspecifika ord, detaljrik text och egna slutsatser.
Nu har eleverna en modell på hur det kan se ut före och efter respons och exempel på hur de kan ge specifik respons.
Lektion 3-5 - skriva med hjälp av modellen
- Använda faktaord
- Läsa faktatext
- Skriva tankekarta
- Skriva faktatext
- Skriva rubrik
- Dela in texten i underrubriker
Eleverna är redo att välja ett djur (eller vad vi skriver fakta om). De får en VÖL-tabell och på tavlan brukar jag skriva upp ämnesorden som hjälp.
V:et och Ö:et fylls i och sedan letar de fakta. Eleverna gör en tankekarta och sedan börjar de skriva. Jag brukar låta eleverna använda sig av ipad när det är innehållet eller hur man ska skriva som tränas. Dels behöver de inte lägga så mycket fokus på att skriva fint och dels underlättar det när eleverna ska flytta runt stycken och ändra i sin text.
När en elev känner sig nöjd med sin text brukar jag låta en annan elev läsa texten och ge respons utifrån de olika delarna vi tränar på. Vi använder oss av 2 stars and 1 wish.
De får en checklista som de kan använda sig av för att se så att allt är med och på rätt plats. De eleverna som kommit en bit i sin utveckling av sitt eget faktaskrivande kan även ställa bra egna frågor om saker de undrar över eller vill veta mer.
I samarbete med ämnet bild brukar jag låta eleverna måla till faktatexten. Se mer om det och 2 stars and 1 wish i blogginlägget Kamratrespons.