I förrgår hade Kodcentrum sin Lärarkodstuga i Centrum för skolutvecklings lokaler. Det var lärarnas femte gång och de har programmerat en del i Scratch utifrån Kodbokens uppgifter. Nu var det dags att se hur lärarna faktiskt kan använda sig av Kodboken i det dagliga arbetet. På Kodboken.se finns ett avsnitt som heter Koda i skolan, det hittar ni här. I det finner ni massor av matnyttigt till era lektioner där ni vill få in digitalt skapande och programmering. Avsnittet är upplagt temabaserat med uppdrag från olika IT/techföretag som samarbetar med Kodcentrum. Under varje tema finns lektionsplaneringar, uppdrag och kopplingar till läroplanen (även till den nya reviderade upplagan som gäller från HT 2018).
På bilden visar Samuel att Koda i skolan är upplagt som pusselbitar och man kan välja om man vill använda sig av enskilda bitar eller pusslet som helhet. Samuel är även med i Kodcentrums lokalkommittén och har varit med och skapat flera uppgifter till Kodboken.
Kodboken.se har gott om analoga lekar och lektionsmaterial. Här är instruktioner och kopieringsunderlag till En röd tråd som man kan använda sig av när man skriver och kodar berättelser. Under kvällen provade några av lärarna på den analoga leken Skattjakt, som hör till temat Äventyr med X och Y, som tränar koordinatsystem. Skattjakt är lite som "Sänka skepp".
Under kvällen på Lärarkodstugan fick lärarna även göra ett test för att kolla av sina datalogiska kunskaper. Det är EDQU som tagit fram de testerna och kan även användas på elever när man har arbetat ett tag med olika ord och begrepp till exempel inom programmering och kod. Ni hittar det under avsnittet Fatta koden i Kodboken.
Lärarna fick tid att kola runt i materialet som finns på Koda i skolan och en chans att ställa frågor till oss Volontärer. Det är ett ganska omfattande material och därför är det bra att lärarna får tid att kolla runt under kodstugetiden.
I slutet av lärarkodstugan så presenterade två av volontärerna sig lite närmare och hur de arbetar med kodning till vardags. På bilden ovan visar Johan sin första hemsida som han programmerade redan vid 11-års ålder, nostalgitripp och roligt att den finns kvar. Även David (som ni ser i bakgrunden) presenterade sig och sitt arbete som agil coach.
Både Johan och David är med i Lokalkomittén för Kodcentrum.
Alla volontärer i Kodstugorna i Göteborg har kopplingar till programmering på ett eller annat sätt. Många jobbar med kod på olika sätt och har studerat något inom IT/data/programmering. En del har egna företag och har skapt appar och spel.
Det är ett gött gäng och jag är glad att få vara en del av detta.
Lisa lärare i en digital värld. Tips, tankar och idéer att använda i och utanför klassrummet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Avslutning i Kodstugan
Idag var det avslutning på denna terminens Kodstuga på Spotify i Göteborg. Det bjöds på många fina presentationer av barnen som under termi...
-
Scratch jr - blockprogrammering Scratch jr är en app som eleverna kan använda utan direkta förkunskaper om programmering. Den har sitt ege...
-
VÖL Jag brukar använda mig av VÖL-tabell när jag har lektioner kring FAKTA-texter, här hittar ni en från en läsande klass. Vet Önska vet...
-
Hej, Lisa Munkdahl heter jag och jag är legitimerad lärare & arbetar som IKT-pedagog på en skola i Göteborg. Jag har arbetat med ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar